YENİ ZELANDA DİL OKULLARI

Yeni Zelanda ülke ve şehir bilgileri, Yeni Zelanda dilokulları, Yeni Zelanda Yaz Okulları, Yeni Zelanda Üniversiteleri, Yeni Zelanda Üniversitelerinde Master, Yeni Zelanda’da Teacher Training, Yeni Zelanda’da Work & Study, Yeni Zelanda’da sınav hazırlık kursları, Yeni Zelanda’da Staj, Yeni Zelanda’da Sertifika, Yeni Zelanda vizesi, Yeni Zelanda’da yaşam, Yeni Zelanda dilokulları ve Üniversitelerinin kurs ve program ücretleri konularında en geniş ve detaylı bilgileri sayfalarımızda bulabilirsiniz.

YENİ ZELANDA

Yeni Zelanda Cumhuriyeti, Güney Pasifik Okyanusunda bir ada ülkesidir. Güney yarım kürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 1.200 mil (2.000km) güney doğusunda yer alır. Başlıca iki adadan- North Island ve South Island- ve birçok küçük adadan oluşur. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'dur. Parlementer Demokrasi ile yönetilir. En büyük ve en kozmopolit şehri Auckland'dır. Üzeri kar kaplı dağ manzaraları ile bilinen bir ülkedir.

Yeni Zelanda'nın güney yarım kürede veya ekvatorun güneyinde olması, mevsimlerin kuzey yarım küredekilerin tam tersi olması anlamına gelir. Yazın en sıcak ayları Ocak ve Şubat olup en soğuk aylar Haziran ve Temmuzdur. Keskin bölgesel çelişkilerle birlikte ılıman iklim görülür. Sıcak ve nemli Pasifik havası ve değişen Antarktika havası kuru, Avusturalya kıta havasıyla karışmak suretiyle, Yeni Zelanda üzerine alçak-basınç ve yüksek basınç hava akımlarının gelmesine sebep olurlar. Okyanus içinde yer alması sebebiyle, Yeni Zelanda aşırı sıcaklık farklarına ve yaz kuraklığına maruzdur. Pasifik Okyanusu ve mevcut tabii kaynaklar ülke iklimine önemli ölçüde tesir etmektedir. Depremler ülke genelinde ortaya çıkmalarına rağmen şiddetli değiller, volkanik etkinlik fazladır.

Adanın batısını boydan boya Güney Alp Dağları örtmüştür. Güney Alplerin en yüksek tepesi olan Cook Dağı yaklaşık 3764 m’lik yüksekliğiyle ülkenin de en yüksek noktasıdır. Güney Alplerin üzerinde yaklaşık 16 tane tepe vardır. Alplerin doğu yamaçlarında birçok buzul göl bulunur. Bunlardan Tasman, Fox ve Josef buzulları en genişleridir. Ülkede birçok irili ufaklı göl ve nehir mevcuttur. En geniş göl Te Anau’dur. Güney Adasındaki başlıca büyük nehirler: Rakaia, Waimakariri ve Clutha’dır. Batı kıyılarında yeralan fiyordlar ve şelaleler ülke manzarasına ayrı bir özellik katmaktadır. Dünyanın dördüncü büyük şelalesi Sutherland da buradadır. Alplerin doğusu adanın doğu kıyısına kadar uzanan Canterbury yaylası ile kaplıdır. Foveaux Boğazıyla Güney Adasından ayrılan Stewart Adası yaklaşık 1700 km mesafededir.

Cook Boğazından yaklaşık 22 km kuzeyde Kuzey Adası bulunur. Adanın ortasından Tongariro, Ngauruhoe ve Ruapehu adlarındaki faal volkanik dağlar bulunmaktadır. Batı kıyısındaysa yaklaşık 2400 m yüksekliğindeki Egmont Dağı da faal bir volkanik dağdır. Bu dağın kuzeyinde dev mağaralar vardır. Tabii olarak kireçtaşlarından meydana gelmişlerdir. Adanın Rotorua bölgesinde ve civarındaki sıcak su kaynakları sürekli gaz ve buhar çıkarırlar. Öyle ki, nehirden tutulan balık biraz ilerdeki kaynağa daldırılıp pişirilebilir. Adanın bu bölgesi soğuk ve sıcak mevsimleri aynı anda üzerinde bulundurur. Kuzey Adasının termal ve volkanik bölgelerinde Taupo Gölü yaklaşık olarak 616 km2dir. Ülkenin en uzun nehri Waikato kuzeyde Taupo Gölüne doğru akar ve yaklaşık 425 km uzunluğundadır. Adadaki mevcut ovalar genellikle fazla yüksek değildir. Bunlardan Taranaki, Manawatu ve Wairarapa ovaları en genişleridir. Doğu kıyılarında bulunan Plenty, Hawkes ve Poverty körfezleri birer tabii limandır.

Yeni Zelanda’nın Stewart Adasından başka birçok irili ufaklı adaları mevcuttur. Bunlardan başlıcaları Chatham, Campbell, Kermadec, Snares, Auckland, Antipodes, Baunty, Niue ve Tokelau adalarıdır.

Depremler ülke genelinde ortaya çıkmalarına rağmen şiddetli değiller, volkanik etkinlik fazladır.

Nüfusu yaklaşık 3,6 milyon olup %80'i şehirde yaşamaktadır ve çoğu turizm gibi servis sektöründen geçimini sağlamaktadır. Nüfusun yaklaşık %75'i Avrupa kökenlilerden oluşur. Maoriler Yeni Zelanda'nın yerlileri olup nüfusun yaklaşık %10'unu oluşturur. Polinesian ırkındandırlar. Maorilerin adalara yerleşmesi 14. yüzyıla kadar devam etti. Yeni Zelanda’ya ilk ulaşan Avrupalı, Danimarkalı Abel Tasman’dır. Tasman 1642’de buraya geldi. Bundan sonra İngiltereli Kaptan James Cook 1769’da Ülkenin kıyılarını dolaştı. Bu tarihten sonra ülke İngiltere’nin kontrolü altına girdi. 1840 ve 1860 yıllarında yerlilerle birçok çatışmalar oldu. Maoro harpleri 1870 yılında tamamen kesildi. Böylece adalar İngiltere’nin kolonileri arasına girdi. Yeni Zelanda kolonisi 1907 yılında, İngiliz Milletler Cemiyeti içerisinde bir dominyon oldu.

Nüfusun kalanını eşit olarak Avrupalılar, Pasifik adalılar ve Asyalılar oluşturur. Ülkenin İngiltere’ den bağımsızlık günü 26 Eylül 1907 dir.

Maoriler tarafından tahta oymacılığı ile yapılan hediyelik eşyalar ilg çekici özelliktedir.

Kullanılan resmi diller İngilizce ve Maori Dilidir.

Nüfus: 4.1 milyon (Temmuz 2006 verileri)

Yaş yapısı: 0-14 yaş: %22.36
15-64 yaş: %66.11
65 yaş ve üzeri: %11.53


İstanbul İzmir
Gümüşsuyu Mh. İnönü Cd. Hariciye Konağı Sk. Türel Apt.
No:3 D:4 Taksim / İstanbul (Otopark ve Metro Turizm Yanı)
Tel: 0212 292 41 92 / 93
istanbul@adalaryed.com
Kıbrıs Şehitleri Cad. 1447 Sk. Hisar Apt. No:7 K:3 D:5
Alsancak / İzmir (Akbank Express Şube üzeri)
Tel: 0232 421 55 70 / 71
izmir@adalaryed.com

© Deniz Web 2007